De Tuinderij

Op tuinderij VosBeek worden meer dan 50 soorten groenten en kruiden geteeld.  Dit doen we op biologische wijze volgens principes van regeneratieve landbouw. Dat betekent dat we groenten verbouwen zonder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen en kunstmest waarbij we de bodem verrijken, de biodiversiteit verhogen, de waterhuishouding verbeteren en koolstof vastleggen. We gebruiken zoveel mogelijk gereedschappen die met de hand bediend kunnen worden. Een tractor zal je zelden op ons land aantreffen.

De biologische tuinderij in Scherpenzeel is ongeveer 1 hectare groot en biedt ruimte om (bijna) het jaar rond voor meer dan 200 mensen (oogstaandeelhouders), groente te verbouwen. We delen een akker van 1,6 hectare met Voedselbos ‘Het 11e Gebod’ in aanleg.

De tuinderij in Scherpenzeel runnen we in een viermanschap. Dita van Beek, Quinten van Duin zijn de tuinders. Koen Verbist en Harry Vos werken mee als tuinder, klusjesman, meedenker, mee-organisator. Met elkaar vormen we een coöperatie met als doel onze biologisch gekweekte groenten lokaal, binnen een straal van 15 kilometer, te verkopen. Dit doen we aan particuliere en zakelijke afnemers zoals natuurwinkels en restaurants. Daarnaast willen we een bijdrage leveren aan zorg voor de bodem en aan de biodiversiteit in regio.

Community supported agriculture

Voor particulieren afnemers werken we met de principes van CSA (Community Supported Agriculture), zij worden oogstaandeelhouder en ontvangen gedurende het oogstseizoen iedere week een pakket met verse groenten. We bieden ook een paar groenteabonnementen aan.

Community Supported Agriculture is in het Nederlands ‘door de gemeenschap ondersteunde landbouw’ oftewel ‘Gemeenschapslandbouw’. Het belangrijkste uitgangspunt van CSA is dat de producent en de consument de risico’s delen: soms is er door gunstige weersomstandigheden wat meer te oogsten en soms wat minder. Langdurige droogte of langdurige regen hebben beide invloed op de kwaliteit en kwantiteit van de oogst.

Het voordeel voor jou als oogstaandeelhouder is dat je een groot deel van het jaar verzekerd bent van biologisch geteelde groenten uit de streek. Bij een goede oogst is dat merkbaar aan de kwaliteit en de hoeveelheid in het pakket. Het kan ook merkbaar zijn aan een mindere kwaliteit/hoeveelheid.

Het voordeel voor ons als tuinder is dat we met CSA een bepaalde zekerheid hebben over de afname. Met het vooruitbetaalde bedrag van de oogstaandeelhouders kopen we in het vroege voorjaar compost, zaai- en plantgoed.