De Tuinderij

Met ingang van januari 2020 zijn wij, Vincent Vos en Dita van Beek (zoon en moeder), tuinderij VosBeek in Scherpenzeel begonnen. Anders gezegd: We zetten tuinderij Ruimzicht voort onder een nieuwe naam. De biologisch dynamische tuinderij is inmiddels tien jaar op deze locatie gevestigd.

Beiden wonen we in Amersfoort en werken een aantal dagen per week op de tuin in Scherpenzeel. Vincent studeert aan de Warmonderhof in Dronten voor biologisch dynamisch tuinder. Dita doet een opleiding Agro-ecologie bij de Ommuurde tuin in Renkum.

De groenten die we verbouwen zijn bedoeld voor particulieren, (natuurvoedings)winkels en restaurants binnen een straal van 15 kilometer rondom de tuinderij. Voor de particulieren werken we met de principes van CSA (Community Supported Agriculture), zij worden oogstaandeelhouder en ontvangen gedurende het oogstseizoen iedere week een pakket met verse groenten.

Community Supported Agriculture, is in het Nederlands ‘door de gemeenschap ondersteunde landbouw’ oftewel ‘Gemeenschapslandbouw’ (zie voedselanders.nl). Het belangrijkste uitgangspunt van CSA is dat de producent en de consument de risico’s delen: soms is er door gunstige weersomstandigheden wat meer te oogsten en soms wat minder. Langdurige droogte of langdurige regen hebben beide invloed op de kwaliteit en kwantiteit van de oogst.

Het voordeel voor de oogstaandeelhouders is dat ze een groot deel van het jaar verzekerd zijn van biologisch geteelde groenten uit de streek. Bij een goede oogst is dat merkbaar aan de kwaliteit en de hoeveelheid in het pakket. Het kan ook merkbaar zijn aan een mindere kwaliteit/hoeveelheid.

Het voordeel voor ons als tuinder is dat we met CSA een bepaalde zekerheid hebben over de afname. Met het vooruitbetaalde bedrag van de oogstaandeelhouders kopen we in het vroege voorjaar compost, zaai- en plantgoed.

De tuinderij in Scherpenzeel is 1,8 hectare groot en biedt ruimte om (bijna) het jaar rond voor meer dan 200 mensen (oogstaandeelhouders), groente te verbouwen.