De Tuinderij

Op tuinderij VosBeek worden meer dan 50 soorten groenten en kruiden geteeld.  Dit doen we op biologische wijze volgens principes van regeneratieve landbouw. Dat betekent onder andere dat we geen gebruik maken van bestrijdingsmiddelen en kunstmest en dat we de bodem zo min mogelijk te bewerken zodat het bodemleven kan verbeteren en de biodiversiteit wordt verhoogd. We gebruiken zoveel mogelijk gereedschappen die met de hand bediend kunnen worden. Een tractor zal je zelden op ons land aantreffen. 

De biologische tuin in Scherpenzeel is ongeveer 1 hectare groot en biedt ruimte om (bijna) het jaar rond voor meer dan 200 mensen (oogstaandeelhouders), groente te verbouwen. We delen een akker van 1,6 hectare met Voedselbos ‘Het 11e Gebod’ in aanleg.

De bedrijfsvoering op en rond de tuin runnen we met een viermanschap. Dita van Beek en Quinten van Duin zijn de tuinders. Koen Verbist en Harry Vos werken mee als tuinder, klusjesman, meedenker, mee-organisator. Met elkaar vormen we een coöperatie met als doel onze biologisch gekweekte groenten lokaal, binnen een straal van 15 kilometer, te verkopen. Dit doen we aan particulieren en aan zakelijke afnemers zoals natuurwinkels en restaurants. Daarnaast willen we een bijdrage leveren aan zorg voor de bodem en aan de biodiversiteit in regio. Naast Dita en Quinten werken er ook een aantal vrijwilligers die meewerken aan de schoonheid en het succes van de tuinderij. 

Community Supported Agriculture
Voor particuliere afnemers werken we met de principes van CSA (Community Supported Agriculture), zij worden oogstaandeelhouder en ontvangen gedurende het oogstseizoen iedere week een pakket met verse groenten. 

Community Supported Agriculture is in het Nederlands ‘door de gemeenschap ondersteunde landbouw’ oftewel ‘Gemeenschapslandbouw’. Het belangrijkste uitgangspunt van CSA is dat de producent en de consument de risico’s delen: soms is er door gunstige weersomstandigheden wat meer te oogsten en soms wat minder. Langdurige droogte of langdurige regen hebben beide invloed op de kwaliteit en kwantiteit van de oogst.

Bij CSA snijdt het mes aan twee kanten. Aan de ene kant ontvang jij als oogstaandeelhouder een oogstseizoen lang (april/mei t/m december), iedere week een pakket groenten. Aan de andere kant weet de tuinder bij aanvang van het seizoen (ongeveer) voor hoeveel huishoudens hij moet telen en kan daar zijn teeltplan en aankoop van zaden en plantgoed op afstemmen. Lees op de pagina Oogstaandeel hoe het bij ons werkt.