Recepten

Recepten

Omdat het meer werk met zich meebracht dan gedacht hebben we er voor gekozen om voorlopig geen recepten op de site te plaatsen. Een fijne site om recepten te zoeken is die van Ekoplaza https://www.ekoplaza.nl/recepten of van de Belgische Libelle https://www.libelle-lekker.be. Daar is ook achtergrondinformatie over de groente te vinden.

Voordat je aan de slag gaat met de groeten die je in je pakket aantreft geven we je graag een paar bewaartips. Voor de meeste groenten weet je het waarschijnlijk wel, Want onderin de koelkast kun je best veel soorten goedhouden. Toch willen sommige groenten een speciale behandeling.

Onderaan deze pagina vind je een recepten voor een paar groentes.

Bladgewassen verslappen nogal snel, zowel in als buiten de koelkast. Toch kun je ze best lang, tot een week, goed houden. Dit doe je door ze vochtig te maken en in een dichtgeknoopte plastic zak in de la van je koelkast te bewaren.

Wortelgewassen zoals bospeen, bosbiet en radijs blijven het best als je het blad eraf haalt. De wortel is immers de vooraadschuur voor een plant: als je het blad eraan laat zitten, onttrekt dat vocht en voedingsstoffen aan de wortel.

Kruiden zoals bieslook, selderie en peterselie behandel je als een boeketje bloemen. Je haalt het touwtje eraf, snijd een stukje van de steeltjes as en zet ze in een vaasje of glaasje.

Kasgroenten (hebben wij voorlopig niet) zoals tomaat en aubergine maar ook komkommer kunnen het best buiten de koelkast bewaard worden. In de koelkast is voor deze groenten te koud waardoor de smaak erop achteruit gaat. Voor rijpe tomaten is de beste bewaartemperatuur 8 tot 10°C en voor aubergines 10 tot 13°C. Bij lagere bewaartemperaturen treedt juist sneller bederf op. Voor paprika ligt de ideale bewaartemperatuur op 6 tot 8° C.

Pompoen: bewaar je het beste buiten de koelkast. Hij is heel lang (weken tot maanden) houdbaar zolang de schil onbeschadigd is.

 Van de oranje pompoen is de schil prima eetbaar. Je hoeft alleen de pompoen goed schoon te boenen, in stukken te snijden en de pitten eruit te halen. De schil kun je vervolgens gewoon meebakken/koken/roosteren. Als je hem toch zonder schil wilt eten, is het in verband met de harde schil het makkelijkst om de pompoen eerst in stukken te snijden en pas daarna te schillen.

De groene pompoen heeft een harde schil, deze moet je altijd schillen. Tenzij je er soep van wilt maken. Dan kun je hem met de schil en de pitten koken. Als de pompoen gaar is roer je de soep door een zeef. Dan haal je echt alles uit de vrucht.

Suikermais moet niet te lang blijven liggen, ze wordt dan minder zoet. De omzetting van suikers in zetmeel gaat na de oogst namelijk nog door.

Recepten

Koolrabi

Meiraapjes

Snijbiet

Raapstelen

Radijs