Snijbiet

Soep van snijbiet. Een heerlijke gezonde soep van een vergeten groente die je makkelijk zelf kunt maken.

  • 350 gram snijbiet
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • zout
  • peper
  • kerrie
  • kurkuma
  • 2 koffielepels bouillonpoeder
  • fijngemalen Italiaanse kaas

Soep van snijbiet, vol vezels en smaak! Zo maak je deze soep met 350 gram snijbiet: Snijd de stelen van de snijbiet en snijd ze in kleine stukjes en was ze in een vergiet. Snijd de bladeren in reepjes en was ze in een vergiet.Fruit wat ui en knoflook in een soeppannetje in wat olijfolie. Voeg na een paar minuten de steeltjes toe. Breng op smaak met zout, peper, kerrie en kurkuma. Voeg 2 koffielepels bouillonpoeder toe.Voeg na 5 minuten de bladeren van de snijbiet toe en giet er 0,5 liter kokend water bij. Laat de soep nog 5 minuten doorkoken.Maak de soep glad met een staafmixer. Doe er Italiaanse kaas door, bijvoorbeeld Formaggio.

Bron: www.voedselzandloper-recepten.nl

Ovenschotel met zalm en snijbiet

Ingrediënten

  • 300 gr. zalmfilet
  • 750 gr. aardappelschijfjes
  • 500 gr. snijbiet
  • 150 gr. geraspte kaas
  • ca. 100 m room
  • 1-2 tenen knoflook
  • 1 sjalotje
  • ca.2 el. olijfolie
  • 1 tl. mosterd
  • peper en zout

Bereiding 45 minuten voorbereiding-25 minuten oven tijd

Aardappels schillen en koken. Afgekoeld in schijven snijden. Snijbiet wassen en in repen snijden. Sjalotje en een teentje knoflook snipperen en roerbakken. Snijbiet mee bakken. Zalm in blokjes snijden. Kaas raspen.

Oven voorverwarmen op 200 graden C. Mengsel maken van room, mosterd en wat peper en zout. Ovenschaal invetten. Blokjes zalm in de schaal doen, beetje zout en peper erover. 2/3 van de aardappelplakjes hier bovenop leggen. Helft van de kaas hier bovenop strooien. Snijbiet erboven op. Tweede helft kaas erboven op strooien. Roommengsel erover gieten. Afdekken met de rest van de aardappelplakjes. Overschotel ca. 20 min. in het midden van de voorverwarmde oven zetten. Daarna nog 5 min. onder de gril zodat de bovenkant bruin kan worden.

Bron: www.tuinderijdevollegrond.nl

Snijbiettaart met geitenkaas

  • Ingrediënten:
  • 450 gram snijbiet
  • 5 plakjes bladerdeeg
  • 5 eieren
  • 125 ml slagroom
  • 200 gram verse geitenkaas
  • nootmuskaat, peper en zout
  • 100 gram noten (amandelen/cashewnoten)

Bereiding 15 minuten voorbereiding, 35 minuten oventijd.

Bladerdeeg op aanrecht laten ontdooien. Snijbiet in reepjes snijden en kort roerbakken tot het geslonken is. Vorm invetten (een gewone ovenschaal volstaat). Bladerdeeg op elkaar leggen en uitrollen tot een lap waarmee je de vorm kunt bekleden.

Roer in een kom de eieren los met een beetje nootmuskaat, peper en zout. Voeg de slagroom toe en daarna de geitenkaas erdoor brokkelen. Als laatste roer je de snijbiet erdoor. Giet alles in de vorm en zet de schaal in de oven.

Ongeveer 20 minuten bakken op 200 graden. Dan de noten bovenop verdelen en nog eens 15 minuten op 200 graden bakken.

Bron: Marieke, een van onze oogstaandeelhouders, vond dit recept op snijbiet.nl